6.6 C
Prague
Úterý, 2 prosince, 2025
novinky
More

    Mohlo by Vás zajímat

    Džem trochu jinak. Vyzkoušejte moderní chutě s výrobky Dr. Oetker

    Rodinné recepty si každý z nás střeží jako vzácný poklad. Připomínají nám prázdninové chvíle strávené u babičky plné slunečných paprsků, zralého ovoce a ledové vody v zurčícím potůčku. Využijte letos svou úrodu ze zahrádky pro přípravu chutných domácích džemů a přispějte svou troškou do rodinného dědictví. Vyzkoušejte netradiční ingredience a nové výrobky na želírování od Dr. Oetker. Snadno a rychle tak vykouzlíte jedinečné domácí pochoutky s nízkým obsahem cukru, na které budou příští generace s láskou vzpomínat.

    Hruškový džem s minimem přidaného cukru

    Nejprve očistíme 1 kg hrušek, nakrájíme je na drobné kousky a vložíme do hrnce. Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker smícháme s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidáme do hrnce a důkladně zamícháme. Hruškovou směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 1 minutu.

    Ke směsi přidáme zbytek z původních 250 g cukru a 2 zarovnané KL Kyselinu citrónovou Dr. Oetker a za stálého míchání vaříme 5 minut. Během vaření odebíráme případnou přebytečnou pěnu. Po vaření provedeme zkoušku želírování. 1 až 2 kávové lžičky vařícího džemu kápneme na talířek. Pokud je po vychladnutí džem málo tuhý, přidáme do hrnce 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker a znovu krátce povaříme. Poté zkoušku opakujeme.

    Do hrnce s hotovým džemem přimícháme 150 ml javorový sirup a ihned plníme do čistých, suchých sklenic po okraj. Sklenice uzavřeme a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Poté sklenice obrátíme zpět a necháme vychladnout.

    Při přípravě džemu lze kromě hrušek použít i jakékoliv jiné ovoce nebo vsadit na zajímavé ingredience, jako je zázvor, vanilka nebo čokoláda. Velmi zajímavou chuť dokáže vykouzlit také kombinace různých druhů orientálního koření.

    Vanilkový jahodovo-rebarborový džem

    Jahody probereme, očistíme, opatrně omyjeme a odvážíme 600 g. Rebarboru oloupeme ostrým nožem, nakrájíme na malé kousky a odvážíme 400 g. Jahody i rebarboru vložíme do hrnce a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré.

    K pyré v hrnci přidáme obsah balení Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker smíchaný se 2 lžícemi cukru a 2 balení Finesse Bourbon přírodní vanilkové aroma Dr. Oetker. Směs přivedeme k varu a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Ke směsi přidáme zbytek z původních 250 g cukru a směs znovu přivedeme k varu.

    Za stálého míchání a probublávání důkladně povaříme minimálně 5 minut a odstavíme. Sebereme případnou pěnu a ihned plníme do 5 zavařovacích sklenic po 200 ml s víčky až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

    Extra ovocný jahodový džem s orientálním kořením

    Pro přípravu džemu budeme potřebovat 2 kg jahod, 2 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, ½ kávové lžičky mletého muškátového oříšku, ½ kávové lžičky mleté skořice, 1 balení Pektinu Dr. Oetker, 1 kg cukru, 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker a sklenice na zavařování.

    Jahody očistíme, nakrájíme na drobné kousky a spolu s kořením vložíme do hrnce. Pektin Dr. Oetker smícháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru, také přidáme do hrnce a důkladně zamícháme. Jahodovou směs přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme 1 minutu.

    Ke směsi přidáme zbytek cukru a Kyselinu citrónovou Dr. Oetker a vaříme za stálého míchání 5 minut. Stejně jako u předchozího receptu odebíráme případnou přebytečnou pěnu a po vaření provedeme zkoušku želírování. Z hrnce vyjmeme badyán a hřebíček a hotový džem plníme do čistých a suchých sklenic až po okraj. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru na 5 minut. Poté je obrátíme zpět a necháme vychladnout.

    Latest Posts

    pr clanky

    Redakce doporučuje